Kuchnia Chińska
Wieprzowina po chińsku
Polecane przezemnie samego danie jakim jest wieprzowina po chińsku. Danie to jest pięknym przykładem na to, że aby poczuć klimat odległych nam cywilizacji bez wychodzenia poza granice naszej kuchni wystarczą odpowiednie składniki, trochę inwencji twórczej i bezgraniczna wiara w magiczną moc sprawczą dania. Cudowność doznań wschodu potęguje magia barw, które niczym warzywna tęcza cudownie okrasi każdy talerz.
Ramen
Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych.

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami[1]. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan[2]. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen